De nieuwe ZZP wet voor docenten. 12 november 2024
Docenten die als zelfstandigen (ZZP'ers) werken, kunnen in de toekomst te maken krijgen met verschillende veranderingen en ontwikkelingen die van invloed zijn op hun werk. Hier zijn enkele belangrijke punten om in overweging te nemen:
Voor directeuren:
-
Wet- en regelgeving: Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving die van toepassing is op ZZP'ers, zoals de Wet Deregulering Beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wet zorgt ervoor dat de relatie tussen de opdrachtgever en de zelfstandige helder en correct is vastgelegd. Veel van de afgelopen contracten zijn niet meer geldig.
-
Onderwijscontracten: ZZP'ers moeten goed letten op de voorwaarden van hun contracten met opdrachtnemers. Het is belangrijk om duidelijkheid te hebben over het bedrag dat je kunt vragen, betalingsvoorwaarden en het soort lesmateriaal dat je moet aanleveren.
-
Professionele ontwikkeling: Aangezien de ZZP docent zelf verantwoordelijk is voor zijn professionele ontwikkeling, is het goed om de docent regelmatig cursussen en trainingen te laten volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening van de ZZP docent.
-
Communicatie: schijn kan men voorkomen door in communicatie uitingen niet meer te spreken van personeel dag maar van relatiedag. Mail met verwijzing van de naam docent en de opleiding kan men vervangen door centrale mails te maken en docenten toegang te geven. Bijv. stage@....nl of persoonlijke leerweg@....nl. Zo voorkomt men een verwijzing naar ‘vaste’ docenten.
Voor de ZZP docenten: Let op het juist invullen van punt 1 en verwerken van punt 2 tot en met punt 4.
-
Flexibiliteit en onafhankelijkheid: Een van de voordelen van werken als ZZP'er is de flexibiliteit die je hebt in je werkuren en opdrachten. Dit kan aantrekkelijk zijn voor veel docenten, maar vereist ook zelfdiscipline. Bij niet na kunnen komen van de opdracht dient de ZZP docent zelf voor vervanging te zorgen. Voorwaarde is dat men op gelijk niveau van de opdrachtgever de opdracht moet kunnen uitvoeren. (advies van NRTO)
-
Urenregistratie en administratie: ZZP'ers moeten zelf hun uren registreren en een goede boekhouding bijhouden. Dit kan tijdrovend zijn, maar is essentieel voor een goede financiële administratie en belastingaangifte.
-
Aansprakelijkheid en verzekering: Het is belangrijk om na te denken over aansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, vooral in het onderwijs, waar je met kwetsbare groepen werkt.
-
Marketing en acquisitie: Als zelfstandige docent moet je zelf nieuwe opdrachten en klanten werven. Dit kan inhouden dat je een netwerk opbouwt, jezelf promoot via sociale media, of je richt op specifieke onderwijsinstellingen.
-
Financieel beheer: Het is cruciaal om een goed financieel plan te maken, dat niet alleen je inkomen, maar ook je uitgaven, belastingen en pensioenregelingen omvat. Deze factoren kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en regelgeving die van toepassing zijn in jouw regio of onderwijssector. Het is altijd verstandig om te blijven netwerken en informatie te delen met andere ZZP-docenten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Link belastingdienst: https://channel.royalcast.com/landingpage/minszw/20241114_1/
Deze informatie is gebaseerd op adviezen van NRTO en belastingdienst. CGO-FONG is niet aansprakelijk voor de inhoud van deze brief. Elke opleider is zelf verantwoordelijk voor het verwerken van de juiste informatie. Ook verwijst CGO-FONG naar de belastingdienst en/ of eigen accountbureau.